Grandma Climbs A Tree Notes Question Answer Summary Mcq

10th English Grandma Climbs A Tree Notes Question Answer Summary Mcq Pdf Download in Kannada And English Medium Karnataka State Syllabus 2024 Kseeb Solutions For Class 10 English Poem 1 Notes 10th Standard English 1st Poem Notes Summary Grandma Climbs a Tree Summary in English pdf

Ruskin Bond Grandma Climbs A Tree

10TH CLASS SUBJECT INFORMATION
POEMGrandma Climbs A Tree
CLASS10th Standard
SUBJECTEnglish
Author

Grandma Climbs A Tree Multiple Choice Questions :

1 . Grandma was a genius because ……

a . she was skilful

b . she could climb a tree

c. she was good

d. she loved a trees

2. The poet calls his grandmother

a . a brave woman

b . a genius

c . childish

d. silly women

3. Poet’s grandma was happier in

a . a boat

b. a lift

c . a house

d. a tree

4. Grandma learnt to climb a tree from …….

a . a trainee

b . her brother

c . her father

d . her son

5. As soon as the doctor recommended ‘ a quiet week in bed ‘ for granny , all the family members ………

a . sighed with relief

b . laughed happily

c . danced with joy

d . felt very bad

6. For granny , a quiet week in bed ‘ was like …….

a . hell

b . heaven

c . prison .

d. Jail

7. Grandma wanted a house …………….

a . in a tree top

b . beside a river

c . on a beach

d . in a forest

8. My grandmother was a genius . The underlined word means ………….

a . a tree climber

b . an elderly person

c. a gifted person

d. happy person

9. The opposite of ‘ gracefully ‘ is ……………..

a . ungracefully .

b . disgracefully

c. misgracefully

d . ingracefully

10. ” It was like a brief season in hell ” Figure of speech used in the above sentence si

a . simile

b . metaphor

c . alliteration

d . paradox

II . Answer the following in a word or a phrase or in a sentence ( one mark questions )

10th english grandma climbs a tree notes

1. What does the poet call his grandmother ?

Ans .: The poet calls his grandmother a genius .

2. Why does the poet call his grandmother ‘ genius ” ?

Ans .: The poet calls his grandmother ‘ genius ‘ because , she could climb trees .

3. Who taught grandmother to climb trees ?

Ans .: Her loving brother taught grandmother to climb trees .

4. What was her age where she climbed the tree last ?

Ans .: She was sixty – two when she climbed the tree last .

5. What did the doctor strongly recommend ?

Ans .: The doctor strongly recommended a quite week in bed .

6. What did grandma tell her son one day ?

Ans .: Grandma told her son to build a house in a tree top .

7. According to poets , what was grandmother’s right ?

Ans .: To reside in a tree is considered as grandmother’s right .

8. ” My dad knew his duties ” what did he think his duty was ?

Ans .: Poets father was a dutiful son and in accordance with grandma’s wishes , he immediately started to build a house for her in a tree top .

III Answer the following questions in two or three sentences :

1. What did people tell the grandmother as went by ?

Ans : People told grandma that she should stop climbing trees as she grew old , and also that one should grow old gracefully

2. What was usual in the reply given by the grandma ?

Ans : Grandma was very childish in her reply . She said that she would grow disgracefully .

3. What did the doctor recommend ? How did the family members react ?

Ans : The doctor recommended grandma a quiet week in bed . Family members sighed with relief .

4. How did grandma feel while she lay in bed ?

Ans : Grandma felt miserable as she lay in bed . She loved to look at the dancing leaves . For her , it was like a brief season in hell .

5. What did she ask for as soon as she was better ?

Ans .: As soon as she was better , Grandma as ked her son to build a house in a tree top .

IV . Read each of the following extracts and answer the questions given below :

1. ” Ever since childhood , said had this gift ”

a . Who does ‘ she ‘ refer to ?

Ans : Grandma

b . What was the gift that she had ?

Ans : She had the gift of climbing trees easily whether it was spreading or high .

2. I strongly recommend a quiet week in bed ”

a . Who recommended bed rest ?

Ans : Doctor

b . For whom was the rest recommended and why ?

Ans : Rest was recommended to grandma because she was ill .

3. She sat up and said , ” I’ll live here no longer ”

a . Who does ‘ I ‘ refer to ?

Ans : ‘ I ‘ refers to grandma .

b . Why was the speaker forced to lie down ?

Ans .: After the rescue , the doctor took granny’s temperature and strongly recommended her a quiet week bed .

4. He said , ” That’s all right . You’ll have what you want dear ” .

a . Who does ‘ you ‘ refer to ?

Ans : ‘ You ‘ refers to granny .

b . What does the speaker mean by above words ?

Ans : Granny wished for a house in a tree top and his son readily agreed to fulfill her wish .

5. ” I’ll start work tonight ”

a . Who started to start the work ?

Ans : Poet’s father

b . What was the work and why was he doing it ?

Ans : The work was to build a house in tree top . He wanted to do it to fulfill his mother’s wish to live on a tree .

Grandma Climbs A Tree Summary

1. Write the summary of the poem Grandma climbs a tree .

The poem ‘ Grandma Climbs a Tree ‘ is written by Ruskin Bond . He wrote so many poems in English . In this poem he calls his grandmother as ” genius ” because she could climb a tree . Even at the age of 62 , she was passionate to climb a tree and learn it from her loving brother at the age of six . Everybody feared that granny would fall from a tree one day . One day she climbed a tree but could not come down . After the rescue the doctor recommended her rest for a week . But for granny it was like brief season in hell . She demanded a house to be built in a tree . The poets father who was dutiful , fulfill his mother’s wish , so that granny moved up and enjoyed as her wish .

   
   
       

Hello friends, my name is Basavaraj ms, I am the Writer and Founder of this blog 7 year experience in this field, also I'm preparing civil exams and share all the information related to Government job, Exam's, results, study materials, quizzes and notes through this website.

Leave a comment